Jun 07

Segon comunicat de la Sectorial d’Administració Pública (SAP) sobre la celebració d’eleccions sindicals a les administracions públiques de Catalunya

Recordareu que en l’últim comunicat de la SAP llençàvem la recomanació que votéssiu els sindicats que es declaren clarament i inequívoca a favor de la República Catalana, en les aleshores imminents eleccions sindicals en diferents àmbits de la Generalitat i d’altres administracions catalanes.

Els resultats dels processos electorals celebrats fins ara confirmen l’oportunitat d’aquella crida i volem donar-vos les gràcies a totes aquelles i aquells que heu atès el nostre prec. Durant la darrera onada d’eleccions per a personal funcionari o estatutari, els avenços del vot sindical independentista s’ha traduir en els resultats següents:

 • 6 de març, personal funcionari de la Generalitat: Obtenció de representació tan als serveis centrals com a tots els serveis territorials.
 • 13 de març, professorat de primària i secundària: es supera la quarantena de delegat/es, tenint en compte que per primera vegada s’hi presentava una opció explícitament republicana i independentista.
 • 26 de març, personal estatutari de sanitat: més de 25 delegat/des del mateix signe. El mateix dia, en l’àrea d’Informació de l’AMB la delegada independentista va ser la més votada
 • 10 d’abril, amb la presentació, novament per primer cop, d’un sindicat independentista surten escollides delegades i delegats a la Diputació de Barcelona, i el dia 11 a l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta presència s’ha fet extensiva a l’Ajuntament de Tarragona en el curs del darrer mes de maig.
 • 16 de maig: s’escullen delegat/des de personal laboral i funcionari a la URV, i el sindicalisme independentista es situa com a segona força.
 • 21 de maig: l’opció republicana i independentista guanya les eleccions en l’Ajuntament de Vilafranca i obté 8 delegat/es.

Davant d’aquest resultats, volem renovar la nostra crida inicial, als efectes que persevereu en la línia aconsellada en les properes eleccions sindicals:

 • 19 de juny: eleccions sindicals a l’Ajuntament de Girona i eleccions de personal adscrit a l’Administració de Justícia de la província de Barcelona.
 • 20 de juny: eleccions sindicals a la UAB.
 • 27 de juny: personal laboral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

En qualsevol cas, les eleccions al personal laboral de la Generalitat es fan departament a departament, i la major part es duran a terme durant el que resta del 2019 i els primers mesos de 2020, per bé que hores d’ara l’opció independentista ja és present a Vicepresidència, Economia i Hisenda.

L’Assemblea Nacional Catalana està fermament compromesa amb l’objectiu d’eixamplar la base sobiranista en tots els àmbits.

Seguirem informant!

Grup coordinador de la SAP

ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA

Feb 18

Comunicat de la Sectorial d’Administració Pública (SAP) arran de la celebració de les properes eleccions sindicals a Catalunya

Davant les imminents eleccions sindicals en diferents administracions públiques d’arreu de Catalunya, la Sectorial de l’Administració Pública per la Independència de l’Assemblea Nacional Catalana, us recomana que voteu aquells sindicats que s’hagin declarat clarament i inequívoca a favor de la República Catalana.

Tot seguit us relacionem el calendari d’eleccions sindicals de les quals en tenim notícia.

2 i 6 de març
Personal de Serveis Penitenciaris.
6 de març
Personal funcionari d’administració i serveis, bomberes i bombers i agents rurals.
12 de març
Personal docent d’Ensenyament Primari i de Secundària.
22 de març
Consell Comarcal del Garraf.
26 i 27 de març
Personal estatutari de l’Institut Català de la Salut.
mes d’abril
Personal laboral i funcionari als Ajuntaments de Barcelona i de Girona.

Grup coordinador de la SAP
ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA
Grup coordinador de la SAP
ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA
Barcelona, 1 de febrer de 2019

Feb 05

Reunió de la Sectorial d’Administració Pública 13-02-2019

Us convoquem a la propera reunió plenaria de la SAP de l’ANC.

Data:
13-02-2019
Hora:
18:00
Lloc:
Local ANC
carrer Marina 315
08025 Barcelona

Ordre del dia:

 1. Informació sobre l’acte: Un nou 155, com hi haurem de respondre?, celebrat el passat 17-12-2018 al Casinet d’Hostafranchs.
 2. Com vam reacionar els treballadors publics davant el passat 155?
 3. Informació sobre properes accions en relació amb el 155.
 4. Línies de treball
 5. Torn obert de paraules

A la sessió de la SAP hi són convidades les Assemblees en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC)

Com podeu veure és un tema molt important per nosaltres per això esperem comptar amb tots vosaltres.

Us hi esperem!

Dec 05

Comunicat de la Sectorial d’Administració Pública (SAP) arran de la celebració del consell de ministres de Barcelona el 21 de desembre vinent

Des de la SAP ens fem ressò del posicionament de les Assemblees en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) que tot seguit reproduïm:

«Expressem el nostre rebuig davant la intenció del govern del Regne d’Espanya de celebrar un consell de sinistres repressors a Catalunya el 21 de desembre, justament en l’aniversari d’unes eleccions espúries i irregulars, imposades a cop d’un 155 aplicat i retorçat en contra de la seva pròpia sacrosanta constitució.
Entenem aquest gest impúdic com una provocació obscena de qui ens priva de la veu col·lectiva i del dret de decidir el nostre futur; de qui en un simple referèndum hi veu una rebel·lió; de qui a força de porres i pilotes de goma pretén imposar el vassallatge absolut damunt la lliure voluntat d’un poble; de qui se serveix d’un aparell judicial impregnat de franquisme per empresonar dones i homes pacífics empesos a la vaga de fam com a últim recurs contra la presó abusiva i contra un procediment inquisitorial viciat en la forma i en el fons; de qui vulnera llibertats i drets fonamentals amb l’objectiu central d’escampar la por a tot, de tot, per tot.
Però de por, com a poble, no en tenim. I de voluntat de posar l’altra galta, tampoc.
No, govern espanyol, no cal que vingueu aquí a demostrar el vostre poder: el coneixem massa bé, i ens en volem deslliurar.
Quan vulgueu venir com a persones lliures a visitar persones lliures, sereu benvinguts; mentre vingueu a clavar-nos la bota al coll com a servents de la vostra monarquia anacrònica i antidemocràtica, no podrem sinó cridar “Via fora!”»

Barcelona, desembre de 2018

Nov 28

Un nou 155? Com haurem de respondre?

Un nou 155? Com haurem de respondre?

Data
dilluns 17 de desembre de 2018
Lloc
Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs

Des de l’inici de la XII legislatura, el PP i CS han expressat, reiteradament i sense cap
mena de rubor, el desig d’activar de nou un 155, més contundent i de major abast. Si
davant d’aquest escenari, creus que el país, les seves institucions i les persones que
hi presten serveis ens hem de preparar i donar-hi resposta, vine a l’acte que hem
organitzat pel proper dia 17 de desembre.

Amb la intervenció de:

 • Elisenda Paluzie (presidenta de l’ANC)
 • Vicent Partal (director de VilaWeb)
 • moderat per Josep Ramon Morera (coordinador de la Sectorial d’Administració Pública per la Independència)

Tractarem d’aquest temes:

 • Com hauria de respondre la societat civil?
 • Com haurien de preparar-se les administracions públiques?
 • Com haurien de respondre els servidors públics?

T’hi esperem!

Jul 12

Comunicat de la SAP arran la suspensió de funcions de les diputades i els diputats del Parlament de Catalunya

Una vegada més, el magistrat del Tribunal Suprem (TS) que instrueix la causa contra el procés ha prevaricat perquè, com ha passat recentment amb l’Audiència Nacional en el cas Altsasu, que era perfectament sabedora que no hi havia terrorisme i, per tant, era incompetent per jutjar i, prèviament, incoar-ne la instrucció i empresonar preventivament, el jutge Llarena sap perfectament que:

 1. No hi ha hagut aixecament violent amb l’objectiu de declarar la independència per part de cap de les persones sotmeses a judici.
 2. No hi ha hagut rebel·lió.
 3. No podia dictar presó preventiva.
 4. Cap de les persones sotmeses a judici estan integrades o relacionades amb bandes armades, ni són terroristes o rebels.
 5. No és aplicable l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal.
 6. No hi ha hagut cap alçament públic, tumultuós i fent ús de la força per impedir a autoritats o funcionaris públics l’exercici de les seves funcions.
 7. No hi ha hagut sedició.
 8. No hi ha hagut més desobediència que la practicada, des de fa temps, pel Govern espanyol, desatenent resolucions del Tribunal Constitucional, sense que mai hagi estat objecte de judici.
 9. No hi ha probes que s’hagi produït malversació.
 10. El TS és incompetent en la causa pels fets de l’1O i ell en la seva instrucció. L’òrgan judicial competent és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En conseqüència des de la SAP volem denunciar:

 1. La impunitat de magistrades i magistrats en la comissió de presumptes delictes de prevaricació judicial (articles 446 i 447 del Codi Penal).
 2. La immunitat judicial.
 3. La inhibició dels poders públics davant la manifesta comissió de delictes continuats de prevaricació judicial.
 4. L’assentiment dels poders públics perquè s’apliquin a les persones afectades mesures dictades prevaricant, sense prendre en consideració els seus efectes irreparables.
 5. La manca de fermesa en la defensa dels drets de les diputades i els diputats del Parlament de Catalunya afectats per la suspensió imposada pel jutge Llarena.

Barcelona, juliol de 2018

Jun 19

Empleats Públics per la Llibertat

Aquest és el missatge enviat als vora de 17,000 comptes de correu institucionals de les Administracions Públiques de tot l’Estat Espanyol amb la campanya Empleados Públicos por la Libertad.


Apreciada / apreciado colega,

Esta carta está escrita desde la máxima consideración por las convicciones de cada cual, a todas aquellas personas que, desde el Parlamento, la Administración o la Universidad pública en la que prestáis servicios y dedicáis vuestro tiempo, talento y esfuerzo atendiendo las necesidades de la ciudadanía a la que nos debemos, apelando a vuestra condición de empleada publica o empleado público y al respeto que, sin duda profesáis por el cumplimiento de la ley y las normas básicas de convivencia.

Te pedimos que la entiendas como un deseo de incrementar la fuerza de la sociedad civil incorporando personas que formáis parte del empleo público allende Cataluña en un momento histórico y en una encrucijada que nos afecta a todos. Queremos, pues, invitarte a que te sumes a la petición que, desde hace tiempo, venimos realizando a todos los representantes políticos para que encuentren los cauces que permitan resolver nuestras diferencias y, de una vez por todas, se pongan a dialogar con una actitud sincera para llegar a acuerdos.

Entendemos que el ordenamiento jurídico no puede servir para substituir al ejercicio de la política, como bien dice y explica el catedrático sevillano de derecho constitucional Javier Pérez Royo:

http://www.publico.es/politica/pasa-catalunya-acabara-pasando-resto.html

https://www.ara.cat/es/opinion/javier-perez-royo-estado-derecho-dictadura-ley_0_1973202879.html

, sino que debe utilizarse como lo que es: la herramienta que facilita la concreción de los consensos que se puedan alcanzar en orden a dirimir discrepancias.

Como dice José Antonio Martín Pallín, magistrado emérito del Tribunal Supremo y Premio Nacional de Derechos Humanos en 2006:

https://www.elnacional.cat/es/politica/investidura-puigdemont-pallin_225453_102.html

, la ley está siendo violentada: se ha trasladado a sus intérpretes la responsabilidad de dar respuesta a hechos y situaciones que solo la política puede y debe atender, alterando de manera impropia la jerarquía de las fuentes mediante la subordinación del bloque de constitucionalidad al derecho penal.

Presenciamos así la conculcación de derechos fundamentales de personas a las que, sin ninguna base jurídica sostenible, se ha sometido a prisión, privándolas de libertad de movimiento, de expresión y del ejercicio en plenitud del derecho al sufragio activo y pasivo, como indica el profesor de Derecho Constitucional y exletrado del Tribunal constitucional, Joaquín Urías:

https://www.eldiario.es/autores/joaquin_urias/

, como también remarca desde otro punto de vista el exfiscal jefe de Catalunya, José María Mena:

http://www.lavanguardia.com/politica/20180219/44916856410/exfiscal-mena-violencia-rebelion-encarcelados-presos-politicos.html

Si conseguimos superar este capítulo, habremos dado un gran paso en favor de la concordia y de hacer efectiva la única solución democrática posible: habilitar los mecanismos necesarios para conocer con exactitud el deseo de la sociedad catalana en lo que se refiere a su relación con el Estado español
Como empleadas y empleados públicos de Cataluña, tenemos la convicción que solo el conocimiento mutuo a través de un acercamiento cordial a aquellas personas que os sintáis concernidas nos permitirá reconocer los valores compartidos que nos pueden ayudar a resolver nuestras diferencias.

Por todo ello, queremos concluir haciéndote dos peticiones. La primera: que difundas este escrito entre tus colegas, a cuantos más mejor; y, en segundo lugar y lo que aún es más importante, que nos ayudes a ampliar el llamamiento a toda la sociedad civil para exigir a las personas que ejercen responsabilidades políticas que lleguen a una resolución del conflicto abierto entre España y Cataluña por cauces democráticos, pacíficos y respetuosos con las legítimas aspiraciones de todos.
Recibe un fuerte abrazo y nuestro más sincero agradecimiento por dedicarnos tu tiempo.

Barcelona, junio de 2018
Sectorial de Administración Pública

Asamblea Nacional Catalana

Jun 19

Campanya Empleats Públics per la Llibertat

Ens hem adreçat a les treballadores i els treballadors públics de l’Administració de l’Estat, dels parlaments i governs autonòmics, les administracions locals i les universitats públiques d’Espanya, per demanar-los el seu compromís amb la defensa dels drets i llibertats fonamentals i perquè facin pressió davant dels seus representants polítics, per tal que s’abandoni l’estratègia de confrontació i s’enceti un diàleg que ens meni a la resolució del conflicte obert entre España y Catalunya, a través de mecanismes democràtics, pacífics i respectuosos amb les aspiracions legítimes de tothom.

A aquests efectes s’ha fet la tramesa d’una carta personalitzada a vora de 17.000 adreces electròniques institucionals, obtingudes mitjançant la seva cerca a internet, en la qual s’exposen els arguments que justifiquen la iniciativa i es demana als seu destinataris que en facin la màxima difusió possible.

Sectorial d’Administració Pública per la República
Assemblea Nacional Catalana

May 20

Denunciem el comunicat del govern espanyol

Des de la Sectorial d’Administració Pública de l’ANC fem nostre el següent manifest:

El govern de l’estat espanyon ha fet un comunicat en què qüestiona la viabilitat del Govern de Catalunya anunciat pel President Quim Torra. En fer-ho, avisa que es considera l’únic òrgan competent per autoritzar la publicació del Decret que l’aprova. En relació amb aquest comunicat les entitats signants volem denuncuar:

 1. Aquesta cominiació contravé l’article 152 de la CE que determina que és al president de la Generalitat a qui correspon la Direcció del Consell de Govern, la seva més alta representació i fins i tot l’ordinària de l’Estat en el territori de Catalunya.
 2. L’article 17 de la llei 13/2008 de la presidència de la Generalitat i del Govern assenyala que correspon al president o presidenta, d’acord amb el seu estatu presonal, la representació de la Generalitat, i és, en el marc de les seves funcions, a qui li pertoca acordar lliurement el nomenament i la separació dels membres del Govern.
 3. La publicació en el DOGC és un acte degut i reglat, no portar-lo a terme infringeix l’article 7 de la llei 7/2007 del DOGC. El nomenament efectuat pel President s’ha de presumir com un acte vàlid i cap autoritat dins de la Generalitat, incloses les que la tenen intervinguda, pot oposar-se a la seva publicació oficial sense incòrrer en responsabilitats disciplinàries, polítiques o penals.
 4. La reiterada ingerència de l’Estat central en el funcionament de les institucions catalanes, més enllà de l’anomàlia que suposa l’aplicació indeguda de l’article 155 de la CE, implica una intolerable manca de respecte a la voluntat democràtica expressada a les urnes i a una vulneració flagrant dels drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

ANC – Sectorial d’Administració Pública

Oct 27

Recomanacions de l’ANC als empleats públics davant el canvi polític

Reflexió jurídica general

L’article 155 de la Constitució espanyola és un mecanisme de reacció davant l’incompliment d’una comunitat autònoma de les obligacions que li imposin la llei o la Constitució, o davant una actuació que atempti contra l’interès general d’Espanya. Permet adoptar les mesures necessàries perquè la comunitat autònoma compleixi forçosament les seves obligacions, mesures que han de ser aprovades per majoria absoluta pel Senat. Aquestes mesures, en cap cas, poden suposar suprimir o reduir els drets fonamentals dels ciutadans (que només es poden suspendre d’acord amb el mecanisme que estableix l’article 55 de la Constitució), ni molt menys poden comportar la derogació directa ni indirecta de les lleis. Les lleis només es poden modificar o derogar pels mecanismes que estableix de forma expressa la Constitució, però en cap cas mitjançant acords unilaterals de l’Estat, a proposta del Govern. En conseqüència, les mesures del 155 no poden comportar ni la derogació ni la inaplicació de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, que té naturalesa de llei orgànica i integra el bloc de constitucionalitat.

Per què aquest 155 atempta contra els drets fonamentals

Les mesures impulsades pel Govern de l’Estat atempten greument contra els drets fonamentals dels catalans, i suposen la derogació o inaplicació de part de l’Estat d’autonomia de Catalunya, sense suport legal ni jurídic per fer-ho:

 • La destitució del president i el Govern. Aquesta és una atribució que, d’acord amb l’article 67.7 de l’Estatut, tan sols es pot efectuar per renovació del Parlament conseqüència d’unes eleccions, per moció de censura o denegació d’una qüestió de confiança, per defunció, dimissió o incapacitació permanent, física o mental, reconeguda pel Parlament. Les mesures proposades amb l’excusa de l’article 155 vulneren l’Estatut, i el mateix article 23 de la Constitució, que garanteix el dret fonamental al sufragi, a la participació i a la representació política. Pel que fa al cessament del Govern, l’article 68.4 de l’Estatut estableix que està directament lligat al cessament del president; per tant, les mesures proposades vulneren la mateixa normativa especificada en el cessament del president.
 • Les mesures proposades, que afecten la totalitat del Govern de la Generalitat, suposen un greu atemptat al principi de democràcia (principi preeminent davant del principi d’estat de dret) regulat en el preàmbul de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea. L’afectació de departaments com Educació o Interior, o els mitjans públics de comunicació, també atempta contra el dret d’informació, regulat per l’article 11 de la Carta (llibertat dels mitjans de comunicació i el seu pluralisme polític); atempta contra la llibertat d’educació, que estableix l’article 14; atempta contra la igualtat i no-discriminació, que regulen els articles 20 i 21 de la Carta. A més atempta també contra els drets a la seguretat i de llibertat de premsa, regulats pels articles 17 i 20 de la Constitució.

Situació dels funcionaris i les autoritats de la Generalitat davant de les mesures del 155

L’obligació dels funcionaris i autoritats de complir la llei no empara obeir ordres clarament contràries a la legalitat vigent, que es desprèn dels tractats de la Unió Europea (d’aplicació directa a l’Estat espanyol), de la Constitució espanyola, de l’Estatut d’autonomia i la resta de normativa. L’obligació dels funcionaris de complir la llei implica que els funcionaris no han de complir les instruccions que algú pugui donar emparant-se en aquestes mesures de l’article 155 proposades pel Govern de l’Estat, des del moment que són mesures clarament contràries a l’ordenament jurídic.

Resposta del personal de l’Administració davant de dues possibles situacions a partir de l’aprovació de les mesures d’aquest 155

Poden donar-se dues situacions a partir de divendres, quan el Parlament haurà aixecat la suspensió de la Declaració d’independència de Catalunya i el Govern de l’estat espanyol tractarà d’aplicar el seu dictat d’excepció:

 1. Que la República Catalana s’hi pugui oposar de manera efectiva. Els funcionaris són cridats a sostenir el govern i el parlament legítims.
 2. Que la violència policial i militar espanyola s’imposi en primera instància, parcialment o totalment. Farem resistència passiva també des de la mateixa administració, davant d’una autoritat no electa, il·legítima, que pretén donar instruccions que contradiuen els fonaments de l’estat de dret i persegueixen els drets fonamentals de la ciutadania a la qual ens devem.

 

Articles més antics «